Industria aerospatiala

Solutii software pentru simulare numerica in industria aerospatiala

Industria aerospatiala produce unele dintre cele mai sofisticate sisteme şi ansambluri mecanice din lume. Produsele trebuie sa se conformeze unor standarde extrem de riguroase de performanta si siguranta in exploatare. In acelasi timp insa, acestea trebuie sa fie cat mai inovative si mai putin costisitoare pentru a putea fi competitive pe piata.
Pentru a micsora costurile si riscurile asociate proceselor de dezvoltare a produsului, se creeaza parteneriate la nivel global pentru realizarea de:

Courtesy Concurrent Technologies and Goodrich Aircraft Interiors

 • Aeronave (militare si comerciale; cu aripi fixe sau rotative; de lupta sau de transport)
 • Motoare de aviatie (turbojet, turboventilatore, turbopropulsoare, turboshaft)
 • Vehicule spatiale si rachete (vehicule de lansare reutilizabile sau nu, sateliti, statii spatiale, motoare racheta, rachete – SS, SA, AA, AS, balistice)

Testarea experimentala a acestor sisteme este costisitoare si chiar periculoasa. Astazi, multe companii se bazeaza pe software CAE de la ANSYS pentru a simula aerodinamica, performanta motorului si alte aspecte critice in indeplinirea misiunii.

Programele ANSYS integreaza si interconecteaza capabilitati de modelare multifizice complete, cu accent pe dinamica fluidelor computationala (CFD) si analiza structurala cu elemente finite (FEA), pentru realizarea de simulari numerice de mare acuratete precum:

 • Estimarea performantelor aerodinamice ale structurilor aerospatiale (calculul fortelor si momentelor)
 • Racirea componentelor electronice
 • Determinarea tensiunilor dinamice din componentele mobile flexibile, precum trenul de aterizare
 • Calculul interactiunilor de tip fluid – structura (FSI), de ex. dintre structurile aerodinamice usoare si curgerea exterioara la viteze mari
 • Analize modale si de dinamica rotorului pentru motoarele de aviatie
 • Optimizarea actuatorilor electromagnetici din aeronavele cu comanda electrica si multe alte asemenea aplicatii
 • Analiza performantelor compresoarelor si turbinelor
 • Calculul tensiunilor termice din camere de ardere, turbine, scuturi termice, sisteme de degivrare si alte componente

Aceasta multitudine de aplicatii este posibila datorita programelor de preprocesare (ANSYS ICEM CFD, ANSYS TGrid), programelor CFD si FEA (ANSYS Mechanical, ANSYS Multiphysics, ANSYS CFX, ANSYS Fluent), precum si uneltelor software specializate (ANSYS BladeModeler, ANSYS TurboGrid, ANSYS AUTODYN, ANSYS LS-DYNA, ANSYS Icepak).


Courtesy of CADFEM GmbH / Airbus Deutschland GmbH
CADFEM GmbH uses ViTAl to automatically build up parametrised test fuselage panels and solves nonlinear buckling analysis with ANSYS STRUCTURAL.
Vortical structures visualized using iso-surfaces of the second invariant of the deformation tensor, colored by velocity magnitude.

Vortical structures visualized using iso-surfaces of the second invariant of the deformation tensor, colored by velocity magnitude.